Головна сторінка



подписка на новости

У якій послідовності є для вас визначальними три фактора (Т., С., К.) при виборі участі у змаганнях:
Т. - Думка тренера
С. - Незалежна представницька суддівська панель
К. - Кількість та представництво учасників
Т., С., К.
Т., К., С.
С., Т., К.
С., К., Т.
К., С., Т.
К., Т., С.
Тільки Т.
Тільки С., К.
Тільки К., С.

Результаты    Архів

Міністерство молоді та спорту України

Національний Олімпійський Комітет України

Національний Університет фізичного виховання і спорту України
Громадський рух










: LND
Спортивний танець в Українi       Спортивный танец в Украине

Сонце, свобода, маленька квітка...

25.07.2002

....ось те необхідне, що потрібно для життя,писав улюблений мільйонами казкар Андерсен. А люди, які зібралися наприкінці липня в Одеському палаці спорту, до цього переліку обов”язково додали б і танець. Одеса приймала масштабні змагання зі спортивного танцю, і навіть, здавалося, спопеляюча спека не змусила прихильників цього виду спорту звернути до моря з дороги до палацу.

Під егідою Міжнародної федерації спортивного танцю змагання організували Асоціація спортивного танцю України ( президент Святослав Влох ) і осередок АСТУ Одеської області ( президент Давід Буртов) . Допомогли в проведенні турніру Держкомспорт України, Одеська обласна держадміністрація, Управління в справах фізкультури і спорту Одеської облдержадміністрації. Спонсорами турніру були Одеський морський порт, компанія “Ейвон”, готель “Юність” та інші ..

Сергій Гриневецький, одеський губернатор, звертаючись до учасників змагань, суддів, глядачів, подякував Міжнародній федерації спортивного танцю за високу довіру й надання права провести такі престижні змагання саме в сонячній Одесі. Він вважав це визнанням на міжнародній арені одеської школи спортивного танцю. Саме тут виховують майстрів такі відомі тренери, як Давід і Марина Буртови, Сергій Марич, Валентина Кравченко, Сергій Кравчук та інші.

В ті дні в Одесі відбулися чемпіонат Східної Європи зі стандартної програми серед дорослих, IDSF International Opеn зі стандартної та латиноамериканської програм теж серед дорослих, Відкриті міжнародні рейтингові змагання зі спортивного танцю “Odessa-Open –2002” серед молоді, юніорів-1 і 2, ювеналів-1 і 2, які відкрили найпрестижнішу в нашій країні серію “Гран-прі АСТУ”. Був також розіграний Кубок АСТУ серед команд формейшн, латиноамериканська програма, і Кубок України серед дорослих теж у латині.

Усього зібралося 200 пар-учасниць із 12 країн. Крім України, своїх спортсменів відрядили Англія, Італія, Люксембург, Німеччина, Австрія, Словаччина, Мальта, Росія, Білорусь, Грузія, Вірменія. Суддівський корпус очолював спортивний директор IDSF Хайнц Шпекер. Більше двох десятків суддів, серед них такі відомі тренери, як Ліндсей Хіллер (Англія), Моніка і Хуберт де Месшалк (Бельгія), Давіде Каччіарі (Італія), Фреді Новак (Словенія) та інші два дні працювали на турнірі, вирішуючи свої складні професійні завдання. Адже спортивний танець має репутацію найсуб”єктивнішого виду спорту: кожен суддя по-своєму розуміє артистизм пари, музичність, видовищність... І саме створення незалежного суддівства (по 11 іноземних суддів із різних країн світу у кожній програмі, український суддя номінується президією IDSF тільки для суддівства IDSF granted Competition) – один із наріжних “каменів “ у проведенні “Гран-прі АСТУ”. Основна ж мета цієї серії - виявлення найкращих українських танцювальних пар за результатами трьох змагань для направлення їх на Блекпульський фестиваль в Англії та створення збірної України зі спортивного танцю, яка гідно представлятиме нашу країну за кордоном. Крім нинішніх змагань, до заліку “Гран-прі АСТУ” підуть результати ще двох великих турнірів у Києві (24-24 серпня і 14-15 грудня цього року).

Як відзначив тодішній віце-президент АСТУ , голова проекту “Гран-прі АСТУ” Володимир Палєй, перший етап пройшов на високому спортивному рівні. Приємно й те, що на перші місця в обох програмах в усіх вікових категоріях претендували по 2-3 пари. Приємно, що чорноморській перлині додали блиску в ті липневі дні видатні танцювальні дуеті з-за кордону – Паоло Боско –Сільвія Піттон (Італія), четвертий номер у рейтингу пар МФСТ, Бенедетто Ферруджа – Яна Покровська (Італія), двадцяті в цьому ж рейтингу, Гі Розен – Вікторія Фадіна (Люксембург), чотирнадцяті в латині, і наша вітчизняна зірка, абсолютний чемпіон світу в категорії молодь 1999 року Олександр Присяжнюк з партнеркою з Росії Ангеліною Локтєвою, дворазові чемпіони світу (категорія юніори-2 і молодь кияни Дмитро Влох – Ольга Урумова (програми стандарт і 10 танців, вони ж чемпіони Східної Європи минулого року в “латині” серед дорослих), віце-чемпіони світу в категорії юніори-2 в програмі десяти танців дніпропетровці Антон Колюбаєв – Ганна Лантух у травні цього року повторили успіх киян і завоювали золоті медалі на чемпіонаті Східної Європи в латиноамериканській програмі , причому виступали вони серед дорослих, хоча і в категорії молодь танцювали на той час лише 5 місяців... Перелік наших лідерів буде неповним, якщо не згадаю вишуканий дует харків”ян. Сергій Пелех і Ганна Руда разом танцюють вісім років, вони дуже вдало провели в цьому році серію турнірів, в основному International Open, у квітні цього року посіли 10-11 місце зі стандарту в чемпіонаті Європи в Аргусі, Данія. Це дозволило їм піднятися в рейтингу МФСТ стандарт на 19-у позицію, випередивши всіх своїх співвітчизників.

Якщо ж додати сюди і володарів Кубка Європи минулого року зі стандарту киян Романа Міркіна – Наталю Бєднягіну, їхніх земляків-динамівців Владислава Долежалова – Єлізавету Назаренко й цілу когорту обдарованої молоді та юніорів, ювеналів, яких усі присутні побачили в ті дні на паркеті – аж ніяк не пошкодуєш, що пішов не на море. Хоч спека дошкуляла страшенно. А партнери ж у фраках... А судді – в смокінгах... Дамам-суддям було легше, адже вечірні туалеті правилами МФСТ не заборонені.

Головний суддя змагань Хайнц Шпекер у бліц-інтерв”ю одразу ж по закінченню чемпіонату Східної Європи сказав мені, що єдиним недоліком цих змагань було невелике представництво країн-учасниць. А от рівнем танцювання він залишився дуже задоволеним і високо відгукнувся про всю трійку призерів. Увесь п”єдестал пошани зайняли українці - Д.Влох – О.Урумова, С.Пелех – Г.Руда, Р.Міркін – Н.Бєднягіна.

Саме в такій послідовності вони розташувалися в підсумковому протоколі чемпіонату. Досить серйозну конкуренцію їм склали білоруські пари Олександр Леонтьєв – Ольга Столяр, Павло Пікалков - Олександра Давидова, грузинський дует Давід Колумбегашвілі, Ія Квірікашвілі. Але перевага Дмитра Влоха і Ольги Урумової, яких в КСТ “Динамо” тренує Святослав Влох, була переконливою, і вони виграли вальс, танго, віденський вальс і квікстеп. Не було значних суддівських розходжень в оцінці виступу С.Пелеха – Г.Рудої, вони виграли повільний фокстрот.

А перед початком IDSF International Open standard я поцікавилася думкою кількох відомих українських тренерів, а саме Валентини Федорчук, Сергія Дороговцева, Павла Лідовського, хто ж потрапить до шістки фіналістів. Серед учасників - відомі в Україні італійці Паоло Боско і Бенедетто Ферруджа з партнерками, Влох, Пелех, Міркін, Колюбаєв з партнерками, можуть “дати бій” наші талановиті кияни Руслан і Олена Головащенки, Роман Нікіфоров – Марина Євтушенко, Дмитро Зимненко- Ірина Міхонік, Максим Буланий – Катерина Спаситель із Донецька, їхні земляки Володимир Вітенко - Олена Берендяєва... Скажу відразу , що тренери, чиєю думкою поцікавилася, на перше-друге місця дружно поставили італійські пари. Й не помилилися. Найповнішим виявився прогноз Сергія Дороговцева, котрий сказав також, що п”ятими стануть Микола Джамберлаєв і Тетяна Донскова з Росії, а замкне фінальну шістку Антон Колюбаєв із Ганною Лантух.Як у воду дивився.

Фінал був дуже видовищним. Висока техніка, енергетика всіх пар принесла справжнє задоволення глядачам. Ну, а одинадцять суддів на панелі знов постали перед нелегким вибором визначення найсильніших. Переможці змагань з явною перевагою виграли у суперників усі танці і зачарували і публіку, і тренерів. “Паоло Боско – це щось неймовірне на паркеті. І перемагає він насамперед завдяки своєму італійському темпераменту”, - сказав мені президент КСТ “Еліт” (Дніпропетровськ) Павло Лідовський, тренер абсолютних чемпіонів АСТУ цього року серед молоді, чемпіонів Східної Європи з латини цього ж року серед дорослих Колюбаєва і Лантух.

Наступний день приніс тріумф Олександру Присяжнюку і Ангеліні Локтєвій. Я бачила виступ Присяжнюка два роки тому з Марією Антоновою. Саша деякий час після розпаду пари помандрував за кордоном, потанцював там, але зробив висновок , що вдома – краще і наші – краще й пригледів собі партнерку в ближньому зарубіжжі, в Росії. Новий дует мав прекрасний вигляд, Присяжнюк змужнів, але його танець не втратив юнацької легкості й навіть грайливості. В латиноамериканській програмі вони зуміли переконати суддів у своїй беззаперечній перевазі, й лише один суддя з одинадцяти вивів їх в усіх танцях не на перше місце, а на третє, віддавши перевагу Бенедетто Ферруджі та Яні Покровській. І в пасодоблі у них одне друге місце. Сума суддівських оцінок на найвищу сходинку п”єдесталу пошани поставила Присяжнюка й Локтєву, на другому місці - дует із Люксембурга, на третьому – росіяни М.Воронович – М.Ніколишина.

Про всі перипетії одеського турніру важко розповісти. Назву хоча б переможців. Це серед молоді А.Колюбаєв – Г.Лантух, юніори-2 В.Долежалов – Є.Назаренко, юніори-1 О.Кравчук – А.Кумар, юніори-1 А.Ільїн – Е.Путілова, ювенали В.Кухарчук – А.Терлецька, Д.Палей – А.Рябовол, М.Митрофанов – А.Кузьєва.

АСТУ розіграла і Кубок України серед дорослих, який виграли Присяжнюк – Локтєва (на той час вони виступали за КСТ “Динамо”, Донецьк, і їхнім тренером був Сергій Дороговцев, нині пара розпалася, і Присяжнюк танцює з одеситкою Кисліною), на другому місці київські динамівці Влох – Урумова, на третьому – М.Самощенко – Ю.Завадська (КСТ “Донецьк”, тренер Т.Завадська).

...Цікаву крапку на моїх враженнях від турніру в Одесі поставила відомий в світі тренер зі спортивного танцю Ліндсей Хіллер із Великобританії. Вона судить чемпіонати Європи, світу... Коли я стала розпитувати її про олімпійські перспективи цього виду спорту, вона, спочатку поскаржившись, що приїздить до України чи під час жахливої спеки, чи тоді, коли вулиці скуті кригою, відповіла по-одеськи запитанням на запитання: “А навіщо нам Олімпійські ігри? У нас є свої чудові масштабні турніри – Блекпул, Манхайм... І взагалі спортивний танець має більше відношення до мистецтва, аніж до спорту”.

І все ж таки саме про олімпійські медалі мріють спортсмени-танцюристи. В цьому мені якось зізнався Олександр Присяжнюк, говорили і юні обдаровані пари.

І уявляється символічним, що 15-23 червня цього року на Міжнародних спортивних іграх у Москві спортивний танець був представлений у присутності 8О тисяч глядачів поряд із 19 олімпійськими видами спорту. Президент Росії Володимир Путін на урочистій церемонії відкриття Ігор, які пройшли під егідою Міжнародного олімпійського комітету, побажав усім учасникам здійснення мрії, яка прочитувалася і в девізі змагань – “Олімпійська надія-2012”. Тоді в Лужниках команда України зайняла друге загальнокомандне місце.

Нинішні старти в Одесі вписали яскраву сторінку в передолімпійську історію цього вишуканого виду спорту.

Людмила Воскобойникова.


WDC Нет рашистским оккупантам

«Talisman» - все для танца

Flymark

Dance Service

Работа в США

Организация поездки в Англию

Методика Євгена Чернецького

Консультации
Анжелика Лештанова  – психолог, гештальт-терапевт, бизнес-тренер и оргконсультант




















Анжелика Валериевна Мисяновская (Лештанова) – психолог, гештальт-терапевт, бизнес-тренер и оргконсультант
Психологическая поддержка и консультирование
танцоров-спортсменов, их родителей. Работа с танцевальной парой – поиск наилучшей формы отношений. Психологические тренинги для танцевальных коллективов.
Публикация 1, Публикация 2
Публикация 3, Публикация 4
Психологические тренинги для танцоров
Тел.: (097) 386 52 82,
(050) 071 48 36
psy_lav@mail.ru

e-mail Публікація матеріалів сайту на інших ресурсах може бути здійснена лише з дозволуадміністрації DanceInfo. При цьому посилання на сайт DanceInfo обов'язкове.