Головна сторінка



подписка на новости

У якій послідовності є для вас визначальними три фактора (Т., С., К.) при виборі участі у змаганнях:
Т. - Думка тренера
С. - Незалежна представницька суддівська панель
К. - Кількість та представництво учасників
Т., С., К.
Т., К., С.
С., Т., К.
С., К., Т.
К., С., Т.
К., Т., С.
Тільки Т.
Тільки С., К.
Тільки К., С.

Результаты    Архів

Міністерство молоді та спорту України

Національний Олімпійський Комітет України

Національний Університет фізичного виховання і спорту України
Громадський рух










: LND
Спортивний танець в Українi       Спортивный танец в Украине

З точки зору мистецтва, Феміди і генерал-майора

03.12.2003
DanceInfo 


З точки зору мистецтва, Феміди і генерал-майора


“Kyiv Open-2003”
Нотатки журналіста

“Коли я танцюю у чвертьфіналі змагань, це – спорт. А коли у фіналі, це – мистецтво”, – так хитромудро висловився один із відомих українських майстрів спортивного танцю. І хоч 1990 року офіційно було вирішено, що романтичне танго, ніжний, як повітря, вальс, еротична румба тощо належать до самостійного виду спорту (тоді в Кельні Всесвітня рада любителів бального танцю була перейменована на Міжнародну федерацію спортивного танцю), серед тренерів, суддів і виконавців одностайної думки нема й понині...

Оплески – найкращий допінг
А й справді, фінали IDSF Кубків Європи у програмах десяти танців і “латини”, IDSF International Open у “стандарті” й “латині” серед дорослих під час традиційних стартів “Kyiv Open-2003” були на рівні мистецтва! “Fantastic!” – так лаконічно висловилися в розмові з кореспондентом “Спортивної газети”, інформаційного спонсора цих престижних змагань, головний суддя Хайнц Шпекер (Німеччина), відомий фахівець зі Швейцарії Джино Ді Паоло, частий гість України – арбітр із Бельгії Моніка де Мешалк... Одинадцять “служителів Феміди” екстра-класу працювали на паркеті Київського спорткомплексу “Меридіан” під час International Open, сім – під час змагань на Кубок континенту. До речі, такий європейський трофей розігрувався в нашій країні вдруге (першим приймало турнір такого рангу місто Славутич).
Нині до столиці прибули національні володарі, срібні чи бронзові призери Кубків ще більшої кількості країн, серед них – світові лідери Росія, Литва, Словенія. А також Німеччина, Франція, Чехія, Польща та інші.
Прихильники цього виду спорту, можливо, ще пам’ятають події тут же в “Меридіані” майже річної давнини – відбувся чемпіонат світу серед юніорів-2 і чемпіонат Європи серед дорослих у програмі десяти танців. Серед українців на континентальних змаганнях виступала титулована пара з Києва Дмитро Влох – Ольга Урумова і зайняла четверте місце. Надто скромно як для дворазових чемпіонів світу – серед юніорів-2 і молоді? Але річ у тому, що вони дебютували серед дорослих, тож опинилися зовсім в іншій компанії конкурентів. Тепер же вони й справді подорослішали, і нинішній Кубок у “десятці” виграли переконливо, залишивши позаду деяких спортсменів, які перебувають вище за них у світовому рейтингу. “Як тренер, – каже Оксана Бойко, мати Дмитра, сама в недалекому минулому чотириразовий чемпіон України зі спортивного танцю, – вважаю, що головна перевага дуету – стабільність. Є пари, які краще танцюють “латину”, інші – “стандарт”. А вони на гідному рівні – обидві. Справжні багатоборці”. Разом із киянами на п’єдестал пошани піднялися Станіслав Месольд – Крістін Дек (Німеччина) і Андреа Джиджиреллі – Сара Андраччіо (Італія).
У змаганнях IDSF Cup “la” боротьба була не менш гострою. І чи могло бути інакше, якщо за кожен сантиметр паркету билися лідери світового рейтингу словенці Зоран Плохл – Тетяна Лавохович (нині п’яті в світі), росіяни Олексій Зільде – Анна Фірстова (до речі, срібні призери згаданого торішнього чемпіонату Європи, дев’яті у світі). Олександр Присяжнюк (на сьогодні найтитулованіший наш танцюрист, який завоював 1999 р. титул абсолютного чемпіона світу серед молоді) нині з Анастасією Кисліною – 28-й у світовому рейтингу. Але ж не слід забувати, що з Настею вони в парі лише півтора роки, а чемпіонське “золото” Саша здобув зі своєю землячкою із Сімферополя Марією Антоновою. Нині вони зайняли третю сходинку п’єдесталу пошани. А на першому місці росіяни. Кожен фіналіст заслужено викликав зливу оплесків глядачів. І не розрізнити, хто ж кому додавав енергетики: спортсмени – глядачам або навпаки. А оплески для спортсмена, особливо в такому емоційному виді, – найкращий допінг.
Кого ж цікавлять технічні результати “Kyiv Open-2003”, зазирніть в Інтернет на сайт www.udsa.com.ua.

А судді хто? А судді в чому?
Я в “Спорт-Экспрессе” прочитала: “Глядач не божевільний, щоб дивитися танцювальний марафон з ранку до вечора”. Минулої суботи змагання в “Меридіані” почалися о 9.30, а закінчилися після дев’ятої вечора. А судді-то й потрапляють до когорти, яка спостерігає, аналізує, оцінює виступи протягом усього дня.
Судді-дами, як вимагає етикет, – на високих модних нині шпильках і у вишуканих вечірніх туалетах. Чоловіки зазвичай у смокінгах і краватках-метеликах (пан Дороговцев, популярний в Україні й за кордоном суддя й тренер, дозволив собі одягти гарний шкіряний піджак). Дами через прохолодну погоду віддали перевагу чорним брючним костюмам, оздобленим яскравим жабо або хутряною пелериною, блискучим шарфом або краваткою. Деякі жіночі піджаки сяяли від стразів. Завжди працюють виїзні спеціалізовані магазини. Взуття, тканини, відеокасети, література про танці, біжутерія... 50–60 гривень – і сотня сліпучих камінців ваша. Прикрасьте ними блузку, шарф, комір плаття, і ваш костюм одразу набуде святкового вигляду.
А про натуральне хутро для оздоби вбрання забудьте, якщо це вам не по кишені. Вікторія Фадіна (виступає за Люксембург разом із Гі Розеном) була, мабуть, у найскромнішому чорному вбранні, але затьмарила не одну партнершу! Експресія, цікава хореографія підтвердили її авторитет у спортивно-танцювальному світі. До речі, знамените класичне little black dress – маленька чорна сукня – заволодіває паркетом. А пір’я та боа зовсім відійшли в минуле. “Перетанцювала” ж усіх бахрома.
Вартість костюма партнерки світового рівня сягає кількох тисяч доларів. Середня ж вартість – близько 500 доларів. Додайте вартість взуття – для конкурсів і тренувань, по кілька пар на рік, а ще й витрати на хороших тренерів, і ви зрозумієте зміст відомого в цьому середовищі вислову: “Хочеш, щоб твій конкурент збанкрутів? Порадь йому віддати дочку до спортивно-танцювального клубу”. Втім, не лякайтеся, шановні читачі. Якщо хтось із вас і справді мріє про спортивний танець, знайте: бумеранг повертається! Не виключено, що через певний час уже до вас стоятиме черга менш досвідчених танцюристів, які бажають взяти у вас уроки. Цікаво, що соціологічне опитування, проведене в Москві, показало: за своєю популярністю в російській столиці танець випередив футбол!

“Зоряний хлопець” народився у рік Півня. Звідси й характер
На паркеті “Меридіана” нині танцювали чудові пари АСТУ з багатьох регіонів країни. Переможці Відкритого чемпіонату Німеччини цього року краматорці Антон Данилюк – Олена Лященко, фіналісти жовтневого чемпіонату світу в Чехії дніпропетровці Євген Кашковський – Катерина Лепескіна, призери чемпіонату Східної Європи донеччани Максим Буланий – Катерина Спаситель, володарі Кубка Європи Роман Міркін – Наталя Бєднягіна, віце-чемпіони світу серед юніорів-2 і чемпіони Східної Європи Антон Колюбаєв – Ганна Лантух... Усі вони заслуговують на окрему розповідь.
Поки що коротенька замальовка про екс-сімферопольця, нині киянина Олександра Присяжнюка. Батько хлопця – Анатолій Йосипович Присяжнюк, генерал-майор, заступник міністра внутрішніх справ України, був присутній на змаганнях і розповів мені, який же Саша в побуті.
Виявляється, він дуже домашня людина. Хоч має друзів по всьому світу, бо веселий, товариський, часто їздить за кордон, цінує хатній затишок і спілкування з мамою Тетяною Борисівною та батьком. Анатолієм Йосиповичем. Саме він залучив сина до спортивних занять ще з дитинства (спочатку був баскетбол). До речі, Присяжнюк-старший свого часу входив до олімпійської збірної СРСР з велоспорту. Та стартувати на Олімпіаді не судилося. Батьківське спортивне честолюбство певною мірою реалізував син.
Разом із колишньою партнеркою Марією Антоновою Олександр потрапив до Книги рекордів Гіннесса як абсолютний чемпіон світу серед молоді – до них ніхто в світі три програми (стандарт, латина і десять танців) не вигравав.
Удома ж “зоряний хлопець” простий і непримхливий: сам собі пере, прасує, квартиру прибирає... Ну просто дівоча мрія, а не парубок. Та ще й зовні симпатичний.
За словами батька, своє майбутнє Олександр пов’язує не з танцем. Закінчить Інститут міжнародних відносин і працюватиме дипломатом. Поки що наполегливо тренується і любить колекціонувати кубки. Обожнює автомобілі. Анатолій Йосипович відзначив, що його син – дуже принципова людина і свою думку відстоює до кінця, навіть батькові не поступиться. Боєць! Народився в рік Півня, звідси й характер...
Залюбки розповіла б і про інших титулованих спортсменів, але ж не все відразу. Скажу тільки, що 15 листопада Дмитру Влоху виповнилося 20 років, з чим йому щирі вітання. Наші вітання й матері Оксані Володимирівні та батьку Святославу Тарасовичу Влоху, президенту АСТУ і КСТ “Динамо” – тренерам хлопця. Вони подарували Україні юного чемпіона з гарного, ексклюзивного виду спорту. А що ж найцікавіше для журналістів і спортивних функціонерів? – золоті медалі, чемпіонські титули! У Дмитра й Ольги Урумової є ще час боротися за “золото” і в дорослій категорії – до 35 років.
***
Після закінчення змагань “Kyiv Open” головний суддя, спортивний директор IDSF Хайнц Шпекер відзначив, що нинішні старти – прекрасне видовище. Високий спортивний та організаційний рівень перевершив бачене ним в Україні раніше.
“Танець – міст, перекинутий зі світу буденності до світу фантазії”, – писав мистецтвознавець М.Бонч-Томашевський. Цікаво, що першу в світі Академію танцю відкрив король Франції Людовік XІV, а перший чемпіонат світу організував інший француз – хореограф і композитор Каміль де Ріналь. Утім, батьківщиною бального (нині спортивного) танцю вважається Великобританія, де в 1913 році з’явився перший клуб, а Генрі Фокс (згадайте популярний фокстрот) створив новий музичний стиль.
Сьогодні Україна в світовому рейтингу спортсменів-танцюристів випереджає законодавців моди – англійців. Так само, як і наша північна сусідка – Росія. Якщо українці вважалися здавна “співучою нацією”, то нині довели, що вони багаті й на танцювальні таланти. “Kyiv Open-2003” – нове підтвердження цієї думки.
Людмила ВОСКОБОЙНИКОВА.

WDC Нет рашистским оккупантам

«Talisman» - все для танца

Flymark

Dance Service

Работа в США

Организация поездки в Англию

Методика Євгена Чернецького

Консультации
Анжелика Лештанова  – психолог, гештальт-терапевт, бизнес-тренер и оргконсультант




















Анжелика Валериевна Мисяновская (Лештанова) – психолог, гештальт-терапевт, бизнес-тренер и оргконсультант
Психологическая поддержка и консультирование
танцоров-спортсменов, их родителей. Работа с танцевальной парой – поиск наилучшей формы отношений. Психологические тренинги для танцевальных коллективов.
Публикация 1, Публикация 2
Публикация 3, Публикация 4
Психологические тренинги для танцоров
Тел.: (097) 386 52 82,
(050) 071 48 36
psy_lav@mail.ru

e-mail Публікація матеріалів сайту на інших ресурсах може бути здійснена лише з дозволуадміністрації DanceInfo. При цьому посилання на сайт DanceInfo обов'язкове.