Головна сторінка



подписка на новости

У якій послідовності є для вас визначальними три фактора (Т., С., К.) при виборі участі у змаганнях:
Т. - Думка тренера
С. - Незалежна представницька суддівська панель
К. - Кількість та представництво учасників
Т., С., К.
Т., К., С.
С., Т., К.
С., К., Т.
К., С., Т.
К., Т., С.
Тільки Т.
Тільки С., К.
Тільки К., С.

Результаты    Архів

Міністерство молоді та спорту України

Національний Олімпійський Комітет України

Національний Університет фізичного виховання і спорту України
Громадський рух










: LND
Спортивний танець в Українi       Спортивный танец в Украине

Бути кращим, вирізнятися серед кращих

29.08.2002

Цього року в палітрі святкування Дня Незалежності України додалася яскрава барва – відкриті міжнародні рейтингові змагання зі спортивного танцю “Кубок Незалежності-2002”, які продовжили серію “Гран-прі АСТУ”. Репортаж про перший етап серії , що відбувся в Одесі, також друкується в цьому номері журналу.

“Кубок Незалежності-2ОО2” мав дуже насичену програму. IDSF уперше довірила Києву проведення чемпіонату Східної Європи (такі розігруються десять років ) з програми десяти танців серед дорослих, і це нове підтвердження визнання досягнень української школи спортивного танцю на міжнародній арені. До східноєвропейського регіону міжнародна федерація віднесла Україну, Росію, Білорусію, Молдову, Грузію, Вірменію, Азербайджан, Естонію, Литву. На нинішній турнір прибули сильні пари з Білорусії, Естонії, Грузії, а країна-організатор була представлена особливо яскравим складом: на паркеті Київського Палацу спорту танцювали дворазові чемпіони світу, вони ж дворазові чемпіони Східної Європи серед дорослих (з латиноамериканської програми й стандарту) кияни Дмитро Влох – Ольга Урумова і віце-чемпіони світу серед юніорів-2 в програмі десяти танців , чемпіони Східної Європи серед дорослих 2002 року з латини дніпропетровці Антон Колюбаєв – Ганна Лантух. Приїхав до Києва і відомий донецький дует Максим Буланий – Катерина Спаситель.

Нинішня серія “Гран-прі АСТУ”, проведена IDSF, АСТУ, Київським національним університетом культури і мистецтв, Держкомспортом України, управлінням у справах фізкультури і спорту Київської держміськадміністрації та Київським міським осередком АСТУ, включала міжнародні змагання IDSF Open серед дорослих , молоді, юніорів і ювеналів зі стандарту й латини, а також розіграш Кубка України серед цих же вікових груп з програми десяти танців. Як відомо, десятиборство – найскладніша зі спортивнотанцювальних програм, і далеко не всім парам однаково добре даються обидві: є визнані “стандартисти”, “латинос”, ну, а дехто має славу десятиборців. До них належали абсолютні чемпіони світу –99 серед молоді сімферопольці Олександр Присяжнюк – Марія Антонова, і кияни Дмитро Влох – Ольга Урумова в грудні минулого року , як відомо, стали чемпіонами світу серед молоді саме в “десятці”. Дніпропетровці Антон Колюбаєв – Ганна Лантух завоювали торік титул віце-чемпіонів світу серед юніорів-2 в цій програмі. Так що Україна й нині мала підстави розраховувати на успіх.

Забігаючи наперед скажу, що президент АСТУ Святослав Влох у бліц-інтерв”ю представникам мас-медіа після завершення чемпіонату Східної Європи зізнався, що такого успіху він не чекав: увесь п”єдестал пошани зайняли українці! Повторивши, до речі, одеський тріумф: тоді “золото” чемпіонату Східної Європи зі стандартної програми серед дорослих завоювали Влох – Урумова, “срібло” – Сергій Пелех – Ганна Руда (КСТ “Динамо”, Харків), “бронзу” – Роман Міркін - Наталя Бєднягіна (КСТ “Шанс”, тренер Ірина Бєднягіна)...

Варто згадати, що змаганням, які пройшли в святкові дні в Києві, передувала подія, про яку доцільно розповісти в цьому репортажі. Київський національний університет культури і мистецтв (ректор - народний депутат України, заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань культури й духовності Михайло Михайлович Поплавський) провів презентацію міжнародних змагань зі спортивного танцю “Кубок Незалежності”-2002”, присвячених Дню Незалежності України, які стали першим спільним проектом кафедри спортивного танцю КНУКіМ і АСТУ. Адже в цьому університеті вперше в нашій країні відкрито кафедру спортивного танцю. Її очолив президент АСТУ, член НОК України С.Т.Влох. Створення кафедри було викликане зростанням популярності цього виду спорту серед широких верств населення, а мета - забезпечити умови для отримання вищої спеціальної освіти представникам численної армії танцюристів, тренерів і суддів.

Коли 24 серпня святковим Хрещатиком пройшов військовий парад, на паркеті Київського Палацу спорту шикувався інший парад, який радував юною красою, вишуканими, в коштовних (хоч і штучних!) дорогоцінних каменях, костюмами партнерш, елегантними фраками юнаків. Про красу спортивного танцю говорив на урочистій церемонії відкриття “Кубка Незалежності-2002” Голова Оргкомітету “Гран-прі АСТУ” Михайло Михайлович Поплавський і побажав учасникам змагань олімпійських вершин. Президент Національного Олімпійського Комітету Іван Никифорович Федоренко у своєму виступі нагадав присутнім, що ще на зорі олімпізму, в 779 р.до н.е. гаслом став вислів “Бути кращим, виділятися серед кращих”. Заступник Голови Держкомспорту України Мирослав Васильович Дутчак передав присутнім привітання від голови Держкомспорту Марії Михайлівни Булатової, а головний суддя “Кубка Незалежності-2002” Мілан Томашевич зі Словаччини сказав, що він щасливий бути разом з українцями в цей святковий для них день.

А коли закінчився спортивнотанцювальний марафон, під час якого ще раз можна було переконатися, скільки витривалості, фізичного гарту, психологічної стійкості, не кажучи вже про технічну майстерність, необхідно парі, я запитала у голови Оргкомітету “Гран-прі АСТУ” Михайла Михайловича Поплавського про його враження від турніру.
— Я в захопленні від чемпіонату Східної Європи! Три українські дуети на п”єдесталі пошани – це національна гордість нашої країни.

Я вперше на таких змаганнях і на власні очі переконався, що це синтез високого мистецтва і спорту. Наші кращі пари були поза конкуренцією, хоча мені дуже сподобалися і грузинські, і італійські дуети...

Наш спільний проект з АСТУ тільки стартував, це поки “притирання”, нині ми розробляємо програму розвитку спортивного танцю в Україні, і впевнений, що вже через півроку ви побачите дійові результати.

Після таких змагань, як нині, хочеться жити, творити, створювати умови, щоб ці діти-учасники були щасливими, - сказав Михайло Михайлович.

Віриться, що “тандем” таких творчих особистостей, як ректор КНУКіМ і президент АСТУ, і співробітництво таких організацій дадуть новий імпульс подальшому розвитку цього виду спорту, і його кращих представників прихильники спортивного танцю побачать і на олімпійському паркеті.

Нагадаю, що нині головним суддею був Мілан Томашевич зі Словаччини, на суддівській панелі чемпіонату Східної Європи працювали Лідія Лазарєва (Білорусь), Девіде Габуззі (Італія), Ольга Гунько (Литва), Ентоні Грікмахер (Польща), Валентина Федорчук (Україна). У “Кубку Незалежності-2002”судили фахівці з 11 країн: Рузанна Степанян (Вірменія), Лідія Лазарєва і Юрій Лобанов (обидва з Білорусі), Янек Рандла (Естонія), Лариса Ганчечиладзе (Грузія), П”єр Діб (Ліван), згадані вище Гунько і Габуззі, Грікмахер. Саме незалежне іноземне суддівство, що не повторюється на жодному з етапів серії “Гран-прі АСТУ” – один із наріжних каменів при проведенні “Гран-прі” і визначенні кращих пар асоціації для поїздки на Блекпульський фестиваль за рахунок Оргкомітету “Гран-прі АСТУ”.

І під час розіграшу Кубка України з десяти танців, і на змаганнях IDSF Open високу майстерність продемонстрували Д.Влох- О.Урумова (КСТ “Динамо”, тренер Святослав Влох). За рівнем танцювання вони переважали конкурентів. Вони ж виявилися недосяжними для решти учасників і на нинішньому чемпіонаті Східної Європи з десяти танців. Хоча наперед передрікати їм перемогу зі стовідсотковою впевненістю ніхто не міг: адже як у футболі кажуть, що “м“яч круглий”, так і в спортивному танці – “як карта ляже”. Об”єктивну оцінку дає сума суб”єктивних оцінок. Але всі судді номіновані IDSF, не довіряти їхньому професіоналізму не доводиться.В усіх танцях судді вивели Дмитра й Ольгу на перше місце. Вони раніше вважалися скоріше стандартистами, але останнім часом значно додали в класі і в латині. Особливо вразила їхня румба.

Провідні дуети сподобалися своєю “пізнаваністю”, власним стилем, іміджем. Це насамперед стосується Антона Колюбаєва й Ганни Лантух (КСТ “Еліт”, Дніпропетровськ, тренер Павло Лідовський), Максима Буланого – Катерини Спаситель (КСТ “Форум”, Донецьк, тренер Вадим Постников). Саме в такому порядку пари розташувалися на п”єдесталі пошани чемпіонату Східної Європи. Дуетам-призерам притаманні хороша енергетика, артистизм, висока техніка. І якщо пересічні глядачі не бачать нюансів, хто з них як володіє балансом, правильно переносить вагу тіла, як працює стопа, вісь корпусу, то судді карають за помилки, помітні саме професіоналу. Наставник однієї з лідируючих пар АСТУ Павло Лідовський сказав , що він дуже задоволений завойованим другим місцем на чемпіонаті Східної Європи і не був наперед упевнений в медалі Антона й Ганни. Особливо тренера радує стабільність виступів 15-річної партнерки й на рік старшого від неї Антона. Впевнений стандарт і латина, прагнення добиватися цілі, серйозне ставлення до танцю вже дали вагомі результати. Ця пара хоче зв”язати своє майбутнє зі спортивним танцем і, оскільки поганий солдат це той, хто не хоче стати генералом, так і вони мріють про медалі чемпіонів світу. Варто згадати, що віце-чемпіонами світу серед юніорів-2 вони вже були.

Що ж до нинішнього європейського чемпіонату, то фахівці виду передрікали одне з призових місць російсько-грузинському дуету, який виступає нині за Грузію, Олександру Чеснокову – Саломе Ломсадзе. В світовому рейтингу зі стандарту вони на 82-й позиції (Влох – Урумова – на З9-й, Колюбаєв – Лантух – на 67, - станом на 8.07.02). Але судді оцінюють саме сьогоднішній танець, а не за позицією в класифікації. Глядачі з великим задоволенням спостерігали за темпераментним виступом пари 3 – Олександра й Саломе. Але “перетанцювати” українців і переконати в своїй перевазі суддівську колегію їм не вдалося. До речі, спека “дістала” танцюристів і в Києві, ніби столиця прийняла естафету від Одеси, де перевалювало за 35 градусів тепла. Російсько-грузинський дует задовольнився четвертим місцем в чемпіонаті Східної Європи – і бурхливими оплесками глядачів. Але не менше оплесків припало і переможцям. Дмитро Влох і Ольга Урумова були розкуті, легкі, витончені... Колись Хемінгуей радив журналістам обходитися без епітетів, але писати про такий “ексклюзивний” вид, як спортивний танець, без епітетів не виходить...

Не дивно, що Влох – Урумова виграли на “Кубку Незалежності-2002” обидві програми IDSF Open і Кубок України в програмі десяти танців.

На п”ятому місці в чемпіонаті Східної Європи – естонська пара Март Раудвеє – Анна Дульнєва, а замкнули шістку фіналістів Сергій Каменка – Наталя Филимонова з Білорусі.

Танець, що наближається за рівнем до дорослого, демонструють київські дуети, які виступають у категорії “молодь”, - Олександр Ушаков – Вікторія Соколова (ДЮСТЦ “Спорт-Данс”, тренер Валентина Федорчук) – вони виграли Кубок України з 10 танців), Дмитро Зімненко – Ірина Міхонік (КСТ “Динамо”, тренер Святослав Влох) – переможці IDSF Open в стандарті. Звичайно, “переросли” за рівнем танцю свою вікову категорію “молодь” згадувані вище Лантух і Колюбаєв (переможці IDSF Open lat). Шкода, що київські глядачі не побачили Олександра Присяжнюка, абсолютного чемпіона світу-99 (молодь). Після переможного старту в Одесі він припинив свої виступи з росіянкою Ангеліною Локтєвою і тепер танцюватиме з одеситкою Анастасією Кісліною. Можливо, коли-небудь при зустрічі Олександр пояснить причину розпаду дуже, здавалося, перспективного дуету.

А серед тих, хто порадував у Київському Палаці спорту, назву, наприклад, і киян-динамівців Романа Никифорова – Марину Євтушенко (тренер Святослав Влох) – вони стали срібними призерами Кубка України в програмі десяти танців. Відмінна хореографія, смак, техніка... Відчувається вплив елітних італійських і англійських тренерів. Шкода, що висока конкуренція не дозволила їм пробитися до фіналів IDSF Open .Серед наших юних зірочок, як і раніше, на висоті кияни Владислав Долежалов – Єлізавета Назаренко (КСТ “Динамо”, тренер Святослав Влох) – переможці в усіх трьох програмах, львів”яни Олександр Кравчук – Анжеліка Кумар (КСТ “Пролісок”, тренер Світлана Павлиш) – вони виграли стандартну програму Міжнародного рейтингового турніру серед юніорів-1.

Із зарубіжних гостей особливе враження справили італійці Даніеле Лоді і Дебора Цессі, які представили іскрометну латину в IDSF Open серед дорослих, їхні земляки в категорії юніори-2 Габріело Гофредо – Естер Спадавеччі і Фердінандо Яннаконе – Алеся Лещенко, з росіян – Дмитро Буланов – Юлія Артем”єва, Артем Голов”ятинський - Анастасія Лазарєва та ін.

Та будь-який перелік навіть найгучніших імен не передасть ту атмосферу великих змагань, коли здається раптом, що у повітрі з”явився аромат бразильської чи колумбійської кави, шелест пальм - ніби поряд... Танцюють латину! А потім інші вихрі підхоплюють вас – маестро Штраус запрошує партнерів на невмиручий віденський вальс. Сотні, тисячі разів чуті мелодії, бачені рухи – як вдається їм знову й знову знаходити шлях до нашого серця й розуму? А мені й не хочеться знайти розгадку. Як кажуть французи, спокуса там, де таємниця.

Людмила Воскобойникова.




WDC Нет рашистским оккупантам

«Talisman» - все для танца

Flymark

Dance Service

Работа в США

Организация поездки в Англию

Методика Євгена Чернецького

Консультации
Анжелика Лештанова  – психолог, гештальт-терапевт, бизнес-тренер и оргконсультант




















Анжелика Валериевна Мисяновская (Лештанова) – психолог, гештальт-терапевт, бизнес-тренер и оргконсультант
Психологическая поддержка и консультирование
танцоров-спортсменов, их родителей. Работа с танцевальной парой – поиск наилучшей формы отношений. Психологические тренинги для танцевальных коллективов.
Публикация 1, Публикация 2
Публикация 3, Публикация 4
Психологические тренинги для танцоров
Тел.: (097) 386 52 82,
(050) 071 48 36
psy_lav@mail.ru

e-mail Публікація матеріалів сайту на інших ресурсах може бути здійснена лише з дозволуадміністрації DanceInfo. При цьому посилання на сайт DanceInfo обов'язкове.